VDI en Ms365, hoe zit dat nou?

In de vlog van de vorige keer heeft Menno iets gezegd over Ms365 als vervanger van VDI. Uit de reacties maakten we op dat dat wel wat vragen opriep en hier en daar zelfs wat onrust veroorzaakte. Dat is natuurlijk het laatste wat we willen.

De werkelijkheid zit zoals gewoonlijk complexer in elkaar en om dat uit te leggen heb ik meer woorden nodig dan je in een Vlog kwijt kunt. Dus zet je schrap als je het naadje van de kous wilt weten.

Hoofdfuncties
VDI is een virtueel desktop-concept. Het is een techniek die het voor de ICT-afdeling mogelijk maakt om met betrekkelijk weinig resources een groot aantal beheerde desktops beschikbaar te krijgen en houden. Zo'n digitale werkplek heeft een aantal hoofdfuncties in zich:

- Toegang tot applicaties (lokaal en cloud)
- Toegang tot printers (lokaal)
- Toegang tot bestanden (On Premise)

Voor het besturingssysteem van een VDI desktop gebruiken we nog altijd Windows7. Dit is een verouderd besturingssysteem, en ook de officiële ondersteuning van Microsoft is reeds vervallen, dus het werd hoog tijd om een alternatief te vinden. Maar de afgelopen 10 jaar is de mix van PC's, laptops en Chromebooks behoorlijk veranderd en daarmee ook de behoefte aan beheerde desktops.

Alternatief
Een nieuw VDI op basis van Windows10/11 is onderzocht, maar daarvoor moest enorm geïnvesteerd worden in hardware en licenties. Voor de huidige behoefte aan beheerde desktops is dit geen goede businesscase is gebleken. Daarom is gekozen voor een werkplekconcept met ‘fat-clients’ (een netwerkcomputer waarop de meeste middelen lokaal geïnstalleerd zijn) die met behulp van InTune/Sccm beheerd worden.

De Chromebooks worden beheerd vanuit de Google-beheeromgeving.

Met bovenstaande alternatief is de toegang tot applicaties en toegang tot printers relatief eenvoudig geregeld. Toegang tot bestanden (OnPremis) is lastiger omdat daarvoor een aantal technische vereisten zijn die we niet in alle gevallen kunnen realiseren. In de praktijk zou het wel te regelen zijn op een vaste computer, maar niet op een laptop of Chromebook via Wifi. En dat is niet handig. Dus ook vanuit de behoefte aan toegang is een migratie naar cloudopslag van bestanden gewenst.

Dus?
Ik hoor je denken: dan is Ms365 toch de opvolger van VDI? Ja en nee. Voor een deel vervangt Ms365 de toegang tot bestanden en applicaties. Maar niet alle applicaties worden door Microsoft aangeboden...

En Cloudprinten, cloudopslag en cloudapplicaties hebben nog steeds hun beperkingen in snelheid en functionaliteit. In heel veel situaties is dat helemaal geen probleem. Maar in bepaalde gevallen is een krachtige desktop met lokale opslag en lokale applicaties gewoon beter. Die flexibiliteit willen we graag aanbieden aan gebruikers.

Eigenlijk is Ms365 een applicatie en VDI een werkplekconcept. Die kunnen dus prima samengaan. Op VDI kun je ‘gewoon’ via een browser naar Ms365. Sterker nog: Deze tekst is via die route geschreven. En dat werkt prima, je moet alleen af en toe even geduld hebben...

Wat betekent dit concreet?
Naar verwachting kunnen we het hele cursusjaar 21/22 nog gebruik maken van VDI, terwijl we vóór die tijd al wel met Ms365 aan de slag willen. Dat overlapt elkaar dus.

Ondertussen zijn we binnen Greijdanus en Florion hard aan het werk om verschillende VDI-werkplekken te gaan vervangen door alternatieven. Binnenkort word je daarover vanuit je eigen organisatie over geïnformeerd, dit valt buiten de scope van het Ms365 project.